Hamam Kültürü

Gelin Hamamı

Kültürümüzde evlenme geleneklerinden olan gelin hamamı, düğün telaşı içinde bazen ihmal edilse bile geçerliliğini sürdürmektedir. Gelin Hamamının geleneksel amacı gelinin, damadın annesi ve akrabaları tarafından fiziksel açıdan görülmesidir. Günümüzde bu özelliğinden ziyade gelinin düğün öncesinde stresini atacağı yemekli bir eğlence özelliği taşıyor.

Gelin hamamında, gelin için hazırlanmış özel bir bölümde, köpüklü masaj, kese ve düğün öncesi cilt bakımı yapılabiliyor. 

Hamam ve Sağlık

Hamam kültürünün geçmişten günümüze kadar gelişinde daha çok mimari yapı, sosyal ve kültürel gelenekler ön plandadır.

Hamamda sağlık yönü o zamanlar ihmal edilmiş olsa bile günümüzde önemi gittikçe artmaktadır. Geleneklere bağlı olarak gelişen sektörde daha temizlik, daha sağlıklı kullanımlar tercih edilmelidir.

Hamam, stresi hafifletir, hamam, insanı gevşetir ve dinlenmenizi sağlar.

Kas gerginliğinizi ve ağrılarınızı azaltır, kasılmış eklemlerinizi açmaya yardımcı olur.

Kan dolaşımınızı hızlandırır.

Soğuk, astım ya da alerjik durumlardan kaynaklı sinüs tıkanıklıklarını azaltır.

Cildin genç ve taze kalmasını sağlar.

Hamam, bedeni, özellikle de deri altındaki depo yağlardan ve toksinlerden arındırmak için etkilidir.

Terleme sırasında buhar etkili bir biçimde toksinleri derinin yüzeyinden temizler.

Hamama Girmeden Önce!

Hamama girmeden önce bütün takılarınızı, gözlüğünüzü, kullanıyorsanız lenslerinizi çıkarmanız gerekir.

Genel olarak yarı aç olarak girmek önerilir. Hamama girmeden önce yeme/içmeyi kesmek gerekir.

Hamam, bir egzersiz gibi enerjinizi kullanır, sıvı ve mineral kaybına neden olur. Kendinizi fiziksel olarak bitkin hissediyorsanız hamama girmekten kaçınmalısınız.

Hamamda Terapi Uygulamaları

Hamam ve buhar banyoları gibi, nemli ve sıcak yöntemler, terapik bir etkiye sahiptir ve kültürden kültüre yüzyıllarca kullanılarak test edilmiş ve kanıtlanmıştır. Belki de en ilginç olan örnek, modern teknolojinin, eski terapiyle karşılaşmasıdır. Modern tedavilerde, birçok hastalığın tedavisinde, sıcak uygulamalar ve buhar kullanılmaktadır. Ancak, bir hamamın sadece buhar banyosu özelliklerine sahip olması değil, daha ötesi, içerisinde birçok geleneksel ve yeni uygulamaları barındırma özelliğine sahip olması onu ölümsüz kılmaktadır.

Geçmişten günümüze kadar hamamlarda yıkanma, arınma, güzellik ve dinç kalma gibi genel sağlığı koruma amacının yanında, bazı rahatsızlıklardan kurtulmak için de hamam uygulamalarından yararlanılmaktadır. Hamam uygulamaları içerisinde, hamamı en önemli kılan “kese” “köpük masajı” ve “tüylerin temizliği” dır. Bu uygulamaların çok iyi bir “arınma -arındırma” ve rahatlatma geleneğidir.

Bunun yanında, kil, yosun ve bitkisel kaynaklı (ezme, toz, bal, kahve vb.) vücut bakımı uygulamalarının daha çok güzellik ve cilt bakımı amaçlı kullanıldığını görmekteyiz. Masaj uygulamalarının termal bir ortamda oldukça derin ve etkili manipulasyonlar içermesi bakımından ciddi bir terapi etkisi meydana getirmektedir.

Tüm bu uygulamaların, bilinçli ve usta kişiler tarafından yapıldığı zaman son derece etkili ve faydalı sonuçlar ortaya koyduğunu görebilmekteyiz.

Kısacası, hamamlar, sadece keselenme ve yıkanma amacının daha ötesinde, bedensel ve ruhsal arınma ile bütünsel terapi, masaj aracılığıyla tedavi ve bedensel güzellik için vücut bakımlarının yapıldığı sağlık, sosyal ve kültürel merkezlerdir.

1-Temizlenme ve Arınma

Kese: Türk Hamam geleneğinde ilk aşamayı oluşturan “Kese” iyi bir terlemeden sonra temizlenmek ve arınmak için kullanılır. Kese, derinin gözeneklerindeki bakteri, zararlı ve atık maddeleri çıkarır ve tıkanmış gözenekleri açar, pürüzleri giderir.

Beden örtüsünü derinlemesine temizler. Cildin ölü tabakasını temizler ve toksik hücrelerden arındırır ve üst tabakanın yeniden yapılanmasını sağlar. Kese, sadece bedenimizi temizlemek ve güzelleştirmekle kalmaz, vücudu bir bütün olarak daha sağlıklı kılar. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle, vücut, hastalıklara karşı daha sağlıklı ve daha dinç olacaktır.

Köpük Banyosu: İyi ve sağlıklı bir keseden sonra, kesenin faydalı etkilerini tamamlamak ve vücudun daha iyi temizlenmesini sağlamak için yapılır. Geleneksel Türk Hamam usulü ile tüm vücut kaplanacak şekilde köpük yapılır. Rutin yıkanma gibi her gün alınabilir.

Lif Masajı: Köpük banyosunun devamında yapılır. Doğal lif masajı ile sadece deri temizliği değil, özellikle deri, deri altı yağ dokusu ve sellulit dokunun hareketliliği sağlanır ve artan kan dolaşımıyla birlikte toksinlerin vücuttan atılımı hızlanır.

2- Türk Masajı ya da Hamam Masajı

Masaj, elle birebir olarak uygulanan fizyolojik ve psikolojik etki yaratan, kendine ait el teknik ve becerilerinin sistemleştiği, sağlık, spor, estetik ve güzellik gibi alanları kapsayan bir uygulama dalıdır. Masaj, aynı zamanda vücut dokularını manipüle etmenin bilimsel bir yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Masajın fizyolojik ve psikolojik etkinliğini artırmak için çeşitli ajanlar (yağ, krem, sıcak, sauna, ısıtıcı lambalar vb.) kullanılmaktadır. Bu ek uygulamaların başında vücuda uygulanan termal ısı gelmektedir. Masajdan maksimum etki elde etmek için hamam ve hamam içerisinde yapılan uygulamaların eşsiz ve benzersiz olduğu görülmektedir.

Hamamın termal etkisinden dolayı, vücuttaki tüm dokular derinlemesine yumuşar ve gevşer. Masaj için ideal duruma gelen bedene, ihtiyaç ve amaç doğrultusunda istenen masaj yapılır.

Hamamda yapılan masaj manipulasyonları, derin doku masajı etkisini ortaya koymaktadır. Derin dokularda meydana gelen yapışıklıklar, sertlikler, eklem kısıtlılığı ve hareketsizliği hedef alınarak sabunlu ya da sabunsuz derinlemesine etkili olabilen teknikler ile masaj yapılır.

3- Hamamda Vücut Bakımı

Osmanlı döneminin saraylarında ve hamamlarında, sultanlara, bakıcıları tarafından baştan aşağı (saç, vücut, ayak-tırnak) bakım yapılırdı. O dönemlerde zeytinyağlı sabunlar, gül suyu, gül esansı başta olmak üzere çeşitli esanslar, kına vb. ürünlerle yapılan güzellik bakımı uygulamaları günümüzde tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Türk Hamam geleneği uygulamalarından biri olan vücut bakımı uygulamasının sağlıklı etkinliği açısından, özellikle “Temizlenme ve Arınma” aşamasından sonra yapılması tavsiye edilir. Vücut bakımı için çamur (kil, yosun vb.), bitkisel ekstreler, bitkisel sular, bitkisel yağlar, bal, süt, yoğurt kullanılabilir. Taze meyve suları, gül suyu, aromatik ve bitkisel yağlar ile hazırlanmış kil/yosun tüm vücuda sürülebilir. Derinlemesine etki için aynı zamanda masaj yapılır. Bazı ürünler, bedenin toksinlerden arınmasına yardımcı olduğu gibi, cildin daha temiz, canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Selülitin ve kırışıklıkların giderilmesinde de yardımcı olur. Uygulamanın etkinliği, seçilen malzemenin ve uygulamanın kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hamamın bu kadar zengin olduğunun farkında mıyız acaba? Hamama sadece “eski tas eski hamam” olarak bakmamak gerekir. Türk Kültürüne ait olan bu eşsiz ve benzersiz kültür zenginliğinin farkında olmak için sağduyulu da olmak gerekir.

TOP